Millaista pienremonttia vuokra-asunnossa saa tehdä?

Suunnitteletko pientä pintaremonttia vuokra-asuntoon? Monet vuokralaiset haluavat tehdä vuokra-asunnostaan viihtyisämmän, mutta millainen politiikka vuokra-asunnon pienremonttiin, kuten seinien tapetointiin sitten liittyy? Entäpä kenen vastuulla remontin kustannukset ovat?

Seinien tapetointi vuokra-asunnossa

Lain mukaan vuokralaisella ei ole oikeutta toteuttaa erilaisia korjaus- ja muutostöitä vuokra-asunnossa ilman vuokranantajan lupaa. Esimerkiksi seinien maalaus ja tapetointi lasketaan muutostyöksi ja tämän pohjalta vuokralaisen tulee pyytää vuokra-asunnon seinien tapetointiin lupa vuokranantajalta. Vaikka lupaa tuleekin pyytää, usein vuokranantajat hyväksyvät vuokra-asuntoon tehtävät pienet pintaremontit, koska ne parantavat asumisen viihtyvyyttä ja voivat näin helpottaa asunnon uudelleenvuokraamista silloin, kun edeltävä vuokralainen muuttaa pois.

Jos löydät mieluisia taustakuvia eri väreissä ja suunnittelet vuokra-asunnon seinien tapetointia laadukkaalla ja tyylikkäällä tapetilla, vuokranantajalta kannattaa ehdottomasti kysyä lupaa vuokra-asunnon pienremonttiin, sillä seinien tapetointi on yksi parhaimmista tavoista tuoda huoneeseen uutta ilmettä suhteellisen pienellä vaivalla. Jos sopivia tarvikkeita ei löydy omasta takaa, tarvittavat työkalut on helppo lisätä samaan tilaukseen valitun tapetin yhteydessä, jos teet ostoksia Kotitapetti.fi-verkkokaupassa. Joissakin tapauksissa myös vuokranantaja voi hankkia tapetointiin tarvittavat työkalut.

Entäpä kuka maksaa?

Millaista politiikkaa liittyy sitten siihen, kenen kustannuksella kodin pienremontti tehdään? Kuuluuko vuokranantajan vai vuokralaisen maksaa asunnossa tehtävistä remonteista? Suomessa vuokra-asumisessa sovelletaan lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta, jonka päivittämisestä eduskunta on vastuussa. Usein myös oma vuokrasopimus voi kertoa suoraan, millaisia vapauksia vuokralaisella on vuokra-asuntonsa remonttiin liittyen.

Koska vuokranantaja vastaa lähtökohtaisesti asunnon kunnossapidosta, myös remonttikulut kuuluvat näin vuokranantajan vastuulle. Koska erillinen lupa tarvitaan myös seinien tapetointiin, samalla on mahdollista sopia vuokranantajan kanssa, kenen vastuulla remonttiin liittyvät kustannukset ovat. Samalla kannattaa sopia, voidaanko työnjälki jättää asuntoon myös vuokralaisen muutettua pois vai tuleeko vuokralaisen jättää asunto samaan kuntoon kuin se oli hänen sinne muuttaessaan.

pursuitx-child