Onko mielenosoitusten pitäminen liikenneväyliä tukkimalla itsekästä vai vahvaa viestintää?

Viime aikoina otsikoihin on tuoreiden tapahtumien johdosta noussut kerta toisensa jälkeen mielenosoitusten pitäminen. Suomessa mielenosoitusten pitäminen on tarkkaan lailla säädelty toimenpide – kuka vaan ei siis voi mennä asiasta ilmoittamatta osoittamaan mieltään, ja myös mielenosoittajien hyvinvointi on aina mielenosoitusten ajan taattu sikäli, että paikalla on aina virkavaltaa suojelemassa kaikkia osapuolia. Yleensä mielenosoittaminen on yhtä varmaa, helppoa ja turvallista kuin vaikkapa edullinen yrityslaina – muttei aina.

Nimittäin aina silloin tällöin mielenosoittajien puolelta nähdäänkin vetoja, joissa kaikille yhteiseksi asetettuja sääntöjä ei olekaan noudatettu kunnolla. Vastikään nähtiin tapaus, jossa ilmaston puolesta mieltään osoittavat aktivistit tukkivat yhden pääkaupunkimme tärkeimmistä liikenneväylistä täysin usean päivän ajaksi. Tämä pakotti esimerkiksi tehtävällä olevan hätäajoneuvon käyttämään pidempää reittiä kohteeseensa. Loppujen lopuksi niskuroivat mielenosoittajat jouduttiin karsimaan paikalta yksitellen poliisin toimesta, jotta liikenne saataisiin jälleen auki esimerkiksi hätäajoneuvoja varten. Tämä saikin monen kysymään itseltään: onko mielenosoitusten pitäminen liikenneväyliä tukkien voimakas kannanotto vaiko ajattelematon veto?

Turvallisuus ennen kaikkea

Suomessa on laillista osoittaa mieltään asioista, jotka omasta mielestä ovat epäkohtia arjessa. Kuitenkin mielen osoittamisen pitää aina olla sellaista, että se ottaa kanssaeläjät huomioon eikä missään nimessä aiheuta hallaa muille liikkujille. Esimerkiksi tärkeiden liikenneväylien tukkiminen aiheuttaa paljon epämukavuutta kyseisellä alueella asuville tai työskenteleville ja vaikkapa niillä sijaitseville yrityksille. Jos väylä on tukossa hälytysajoneuvolta, tullaan samassa rytäkässä rikkoneeksi myöskin lakia: hälytysajoneuvoille on näet aina taattava esteetön kulku kohteeseensa nopeimmalta mahdolliselta reitiltä. Vaihtoehtoisten reittien etsiminen viivästyttää avun pääsemistä paikalle ja pahimmillaan vaarassa on jopa ihmishenkiä. Kun näin pääsee käymään, ei lainvalvojilla ole muuta keinoa, kuin hajottaa mielenosoitus vaikka voimakeinoin. Joissakin tapauksissa tämä tarkoittaa joka ikisen mielenosoittajan viemistä putkaan. Tällaisessa tapauksessa kyse on kuitenkin lain rikkomisen lisäksi myös lainvalvonnan kapasiteetin väärinkäytöstä ja tarpeettomasta ylikuormituksesta.

Jokaisen mielenosoittajan onkin aina syytä miettiä sitä, millaisella tavalla mieltään oikein osoittaa. Kannattaa aina muistaa, että oma viesti pitää pystyä viemään perille ilman, että turvautuu sellaisiin keinoihin, joista on muille kanssaeläjille hallaa. Pahimmassa tapauksessa oman mielen osoittaminen typerällä tavalla saa ajamallesi asialle muiden silmissä negatiivisen pohjavärin – ja tämä taas sotii täysin sitä ajatusta vastaan, jota olet tullut alun perin suorittamaan.

pursuitx-child