Auringonlasku Kreikassa

Kreikkalainen äärioikeistolainen ja fasistinen Kultainen aamunkoitto -puolue on yksi niistä puolueista, jotka hyödynsivät Kreikan synkkiä talouslukuja ja ihmisten ahdinkoa 2010-luvun alussa. Puolue on myös ainoa kreikkalainen puolue, jonka keskiverto suomalainen tunnistaa Syrizan lisäksi.

Poliittinen kirjo

Puolueen poliittinen kirjo on äärioikeisto ja ideologialtaan se on aika tavalla vastaan kaikkea: sosialismia, maahanmuuttoa, globalisaatiota, EU:ta ja kaikkia ei-kristillisiä uskontoja. Kiinteänä osana puolueeseen kuuluu ns. Megáli idéa, joka on verrattavissa Suur-Suomi-aatteeseen. Lisäksi puolueen ideologiaan kuuluu metaxismi (nimetty diktaattori Ioannis Metaxasin mukaan). Se on sekoitus kommunismivastaisuutta, nationalismia, monarkismia ja protektionismia, jolla Kreikkaa johdettiin 1936-1941.

Nykytila

Kultaisella aamunkoitolla ei mene hyvin tällä hetkellä. Eurovaaleissa 2019 paikkoja menetettiin ja koko vaalien tulos toi Kreikkaan ennenaikaiset vaalit, koska pääministeri Alexis Tsipras koki olevansa sen velkaa kreikkalaisille. Vaalivoittoa Tsiprakselle ei tullut, mutta Kultaiselle aamunkoitolle kävi vielä huonommin sen menettäessä kaikki 18 paikkaansa parlamentissa. Vuoden 2019 parlamenttivaaleissa se sai vaivaiset 2,9% äänistä.

Aikaisemmissa vaaleissa Kultainen aamunkoitto on päässyt tekemään politiikkaa mm. pakolaisten deminisoinnilla ja luvannut rakentaa muurin maahantulon hankaloittamiseksi. Puolueaktiiveja on toistuvasti ollut syytteessä erilaisista väkivaltateoista: Antonios Androutsopoulos vuonna 2006 (murhan yritys) ja Ilias Kasidiarris vuonna 2012 (pahoinpitely). Puheenjohtaja Nikolaos Mihaloliakos on myös tehnyt natsitervehdyksiä julkisesti. Hän on myös ollut pidätettynä kytköksistään vuonna 2013 tapahtuneeseen räppäri Pavlos Fyssasin murhaan. Kultaisen aamunkoiton puolueaktiivi Giorgios Roupakias puukotti räppärin kuoliaaksi kahvilassa. Ennen tekoaan Roupakias oli ollut yhteydessä puheenjohtaja Mihailoliakosiin. Tapauksen tutkinta on edelleen kesken ja Roupakias odottaa tuomiota kotiarestissa.

Helsingin Sanomat julkaisi 22. syyskuuta uutisen, jonka mukaan puolueen päämaja joutuu muuttamaan pois Ateenan keskustasta. Syynä on se, ettei sillä enää ole varaa maksaa alueen kalliita vuokria. Hesari toteaakin, että kreikkalaisia ei enää kiinnosta kapinointi, vaan yhteiskuntarauha. Talouskriisi on jo rokottanut Kreikkaa ja mitään uusia kriisejä kansalaiset eivät halua.

Puolueen päämajan muutto ja sulanut kannatus tekevät Kultaisesta aamunkoitosta auringonlaskun puolueen. Taustalla on erilaisia syitä, mutta yksi tärkein on varmastikin se, että Kreikalla menee nyt paremmin kuin silloin, kun Kultainen aamunkoitto oli vielä parlamentissa. Kun ihmisillä on luotto tulevaisuuteen ja he kokevat pahimman jo menneen, ei ole mitään syytä kanavoida omaa tyytymättömyyttään fasistien äänestämiseen – ylipäänsä tyytymättömyyttä vaikuttaisi olevan vähemmän. Tämä jos mikä syö fasismin ja koko laitaoikeiston suosiota Kreikassa.

Kuitenkin se, että Kultaisella aamunkoitolla menee huonosti, ei tarkoita uhan olevan ohi. Puolueen nousu oli omiaan ajamaan Kreikan yhteiskuntarauhan erittäin ahtaalle. Äärioikeisto nostaa aina päätään, kun ihmiset kokevat olevansa uhattuja ja unohdettuja. Välittäminen on tärkein keino hävittää fasismille otollinen maaperä.

pursuitx-child