Suomen hallitus ja maskit – miten kuuluisa kömmähdys pääsi käymään?

Koronavirus on vuonna 2020 aiheuttanut monenlaista haittaa paitsi yksityishenkilöiden taloudelle, myös huomattavasti laajemmin esimerkiksi valtoiden talouksille ja jopa ajanut ne tuhon partaalle. Yksi ihmisryhmä, johon koronavirus on iskenyt erityisen kovaa, ovat esimerkiksi invoicery.fi-sivuston kautta toimivat kevytyrittäjät. Moni yrittäjä ei voi jatkaa liiketoimintaansa ilman maskeja ja desinfointiainetta, mutta molemmat näistä hyödykkeistä loppuivat apteekeista ja tukuista heti pandemian alettua. Tämän jälkeen Suomen hallitus päätti puuttua peliin ja tilata Kiinasta 3 miljardia maskia budjetoiden hommaan miljardeja euroja. Mutta kuinkas sitten kävikään? Tästä alkoi tapahtumasarja, jotka voidaan pitää Suomen historian suurimpana kömmähdyksenä hallituksen osalta.

Suomen hallitus ja hengityssuojaimet – mikä meni pieleen?

Kun Suomen hallitus ja huoltovarmuuskeskus tekivät päätöksen maskien hankkimisesta, päätettiin hankinta hoitaa jostain syystä välillisesti. Välimiehiksi valikoituvat surullisenkuuluisaa The Look -klinikkaa Tallinnassa pitävä Tiina Jylhä ja toinen Tallinnassa asuva pikavippiyrittäjä. Kaksikolle maksettiin palkkio ja he pistivät tilauksen vetämään. Kaksikko valittiin tehtävään sillä perusteella, että Jylhä kertoi omaavansa yhteyksiä Kiinaan. Kaiken piti olla hyvin, kunnes tilaus saapui Suomeen ja todettiin jotakin kummallista.

Kun kasvomaskit lähetettiin testattavaksi ammattilaislaboratorioon, kävi varsin nopeasti ilmi, etteivät ne sovellu ammattikäyttöön ollenkaan. Maskien tehokkuus ja suojaavuus eivät siis riittäneet sairaalakäyttöön, ja juuri viranomaiskäyttöön tarkoitetut maskit olivat täten aivan hyödyttömiä.

Tämän jälkeen alkoi tapahtumaan vielä Vironkin päässä, kun hallituksen maksamista rahoista syntyi sotku. Tapahtumien pyörteeseen liittyivät vielä muun muassa Tiina Jylhän palkkaamat Helvetin Enkelit ja näin voidaan sanoa, että hallituksen päätöksestä oli syntynyt varsinainen sekasoppa.

pursuitx-child