Mistä saat eurooppalaiset uutisesi?

Uutisten ja informaation tulva on valtaisa tämän päivän Euroopassa. Valtaosalla eurooppalaisista on pääsy internetiin, jolloin kaikki maailman tieto on tavoitettavissa. Monissa Euroopan maissa, Suomi mukaan lukien, on totuttu saamaan luotettavimmat uutiset paikallisen yleisradioyhtiön kautta. Yleisradioyhtiöt ovat pääsääntöisesti valtion omistamia ja operoimia radio- ja televisiouutisia, ja muutakin ohjelmaa, lähettäviä kanavia.

Isoimmissa Euroopan maissa ollaan lisäksi panostettu ulkomailla asuville, koko maailman tavoittavaan sisältöön. Yleensä tämä tarkoittaa 24/7-uutiskanavaa, jossa raportoidaan esim. puolen tunnin välein lyhyesti maailman uutisia. Internetin myötä näiden kanavien tarjonta on laajentunut mm. kielikursseihin. Tässä artikkelissa kerrotaan lyhyesti muutamista tällaisista kanavista. BBC on kaikille tuttu. Al-Jazeera ei toimi Euroopasta käsin, joten se on jätetty tästä artikkelista pois.

France24

France24 aloitti lähetykset vuonna 2006. Kanavan omistaa ranskalainen TF1 Group, joka oli alkujaan valtion omistama, mutta yksityistettiin vuonna 1987. Tästä huolimatta Ranskan valtio tukee France24-kanavaa kymmenillä miljoonilla euroilla.

Uutisia lähetetään ranskaksi, englanniksi, espanjaksi ja arabiaksi. Yhteensä kanavat tavoittavat viikossa noin 61 miljoonaa katsojaa 67 maassa. Ranskankielisessä Afrikassa France24 on kaikkein suosituin kansainvälinen uutiskanava.

France24 on mukana verkostossa, jonka slogan on “Fight the fake”. Sen ideana on olla työkalu valeuutisia vastaan. Tämä näkyy myös ohjelmatarjonnassa, esim. Fact or Fake -ohjelmassa, jossa tarkistetaan faktoja koskien EU:ta ja sen jäsenvaltioita.

Deutsche Welle

Deutsche Welle eli DW, aloitti toimintansa 1953 Länsi-Saksan yleisradioyhtiön kansainvälisenä toimituksena. Saksojen yhdistyttyä osa vanhoista itävaltalaiskollegoista siirtyi DW:lle töihin ja kanavan päämaja siirrettiin Bonniin. Yhtiö on edelleen kokonaan Saksan liittovaltion omistuksessa. Tämän vuoksi DW:n toimintaa säätelee oma Deutsche Welle -laki, jonka mukaan kanavan tulee esim. tarjota materiaaleja saksan kielen opettelemiseen

DW tekee uutisia niin englanniksi, saksaksi, arabiaksi kuin espanjaksi tavoittaen viikoittain 197 miljoonaa ihmistä. Kanava on myös alusta alkaen pyrkinyt olemaan paikka, jota voi hyödyntää saksan opiskeluun. Lisäksi erillinen dokumenttikanava YouTubessa on suosittu.

Kontribuutionaan laatujournalismille Deutsche Welle on luonut DW Akademie -nimisen ohjelman, joka kouluttaa journalisteja tarjoten mahdollisuuden suorittaa työharjoitteluita tai tehdä maisterin tutkinnon alalta. Tutkinnon suorittaminen maksaa 6000€, mutta yhtiö jakaa vuosittain niin täysiä kuin osittaisiakin stipendejä. Tavoitteena on myös auttaa jo töissä olevia journalisteja kehittymään. Yhdeksi syyksi ohjelman olemassa ololle on annettu Saksan historia.

Euronews

Euronews aloitti vuonna 1993 Lyonissa, jossa sitä olivat puuhaamassa useat yleisradioyhtiöt, Yle mukaan lukien, mutta nykyisin sen tärkeimpiä omistajia ovat Media Globe Networks (53% osakkeista) ja NBC News (25% osakkeista). Jo pelkästään 1990-luvulla Euronews oli saatavilla kuudella kielellä: englanti, ranska, saksa, italia, espanja ja portugali. Sittemmin yhtiö on laajentanut tarjontansa kattamaan myös unkarin, venäjän, arabian ja turkin.

Euronews tavoittaa omien sanojensa mukaan 400 miljoonaa kotia, mikä tekee siitä kaikkein suosituimman 24/7-uutispalvelun. Euronews-kanavalla on oma urheilu-uutistuotantonsa eikä sillä siis ole mitään tekemistä Eurosportin kanssa.

Vuonna 2016 Euronews-kanavan Ranskassa toimiva tuotantotiimi pani alulle uuden kanavan nimeltä Africanews. Se on suunnattu afrikkalaisille katsojille ja Afrikkaa koskevista uutisista kiinnostuneille. Ohjelmaa lähetetään englanniksi ja ranskaksi. Yksi kanavan kiinnostuksen kohteista on seurata Afrikan valtioiden vaaleja: missä niitä käydään, kenen toimesta ja kuinka reilusti.

pursuitx-child