Ahvenanmaan puolueet

Vaikka Ahvenanmaa kuuluukin Suomeen, maakunnan laaja autonomia takaa sille merkittäviä erityisoikeuksia. Yksi niistä on omat maakuntapäivät, jonka puoluesysteemi eroaa muusta Suomesta, sillä ahvenanmaalaisilla on omat puolueensa.

Liberaalit

Liberaalit kannattavat sosiaaliliberalismia ja ovat poliittiselta kirjoltaan keskustaa. Se on tällä hetkellä Ahvenanmaan hallitseva puolue 7 edustajan voimin. Pohjoismaiden neuvostossa liberaalit kuuluvat keskiryhmään, johon kuuluvat Manner-Suomesta mm. Keskusta ja RKP.

Maltilliset

Maltilliset kannattavat liberaalia konservatismia ja on keskusta-oikeistolainen puolue, jolla on tällä hetkellä 5 edustajaa. Pohjoismaiden neuvostossa se istuu konservatiivisessa ryhmässä kokoomuksen kanssa.

Sosiaalidemokraatit

Sosiaalidemokraateilla on 5 edustajaa. Puolue on ainoa selkeästi vasemmistoon kuuluva puolue Ahvenanmaalla, joka kannattaa mm. vihreää talouskasvua ja laajaa julkista terveydenhuoltoa. Sosiaalidemokraatit istuu sosiaalidemokraattisessa ryhmässä.

Keskusta

Keskustalla on 7 paikkaa ja se on nimensä mukaisesti poliittista keskustaa edustava puolue. Sen ideologiaan kuuluu konservatiivinen liberalismi ja agrarianismi. Eduskunnan Ahvenanmaan edustaja Mats Löfström edustaa puoluetta. Pohjoismaiden neuvostossa se kuuluu keskiryhmään.

Sitoutumaton kokoomus

Sitoutumaton kokoomus on lähellä maltillisia. Puolueet yhdistyivätkin hetkeksi vuonna 2013, mutta vaaleissa 2015 puolue palasi omana listanaan ja voitti 3 paikkaa. Sitoutumaton kokoomus on maltillisia hieman oikeistolaisempi ja konservatiivisempi. Se istuu konservatiivisessa ryhmässä.

Ahvenanmaan tulevaisuus

Ahvenanmaan tulevaisuus kannattaa Ahvenanmaan itsenäistymistä. Se on keskusta-oikeistolainen ja istuu keskiryhmässä. Puolueen ideologiaan kuuluu pasifismi, ja sillä on 2 edustajaa maakuntapäivillä.

Åländsk demokrati

Åländsk demokrati ei ole puolue, vaan valitsijamiesyhdistys, jolla on yksi edustaja. Yhdistys on kansalliskonservatiivinen ja maahanmuuttovastainen populistiliike.

pursuitx-child