Vaihtoehtomedia Suomessa

2010-luvun loppupuoliskon ehkä puhututtanein uudissana oli “valeuutiset”, tai englanniksi fake news, eli uutisiksi naamioidut tekstit. Niiden tarkoitus on levittää virheellistä, yksipuolista ja poliittisesti värittynyttä kuvaa poliittisesti tulenaroista asioista.

Erityisen tunnetuksi itse termin on tehnyt Yhdysvaltain istuva presidentti Donald Trump, joka leimaa valeuutisiksi lähtökohtaisesti kaikki sellaiset uutiset ja mediatalot, joiden kanssa hän on erimieltä. Tämän lisäksi Trump on kutsunut samoja perinteisiä medioita “kansan todelliseksi viholliseksi”. Näin ollen Trumpin kannattajakunta on etsinyt vaihtoehtomediaa tai pannut sellaisia pystyyn omin päin.

Suomalaisetkaan eivät ole voineet välttyä valeuutisilta, ja uusia vaihtoehtoisia medioita on perustettu erityisesti 2010-luvulla. Suomalaiset vaihtoehtomediat nostavat tikun nokkaan rikkaita ja menestyneitä eliitin edustajia, pyrkivät demonisoimaan maahanmuuttajia ja kannattavat avoimesti laitaoikeistoa edustavia poliittisia liikkeitä ja puolueita. Eduskuntapuolueista perussuomalaiset saavat usein linjansa mukaista myötäilyä vaihtoehtomedioilta. Tässä artikkelissa esittelemme lyhyesti tunnetuimmat vaihtoehtomediat.

MV-media

MV-media on ehdottomasti tunnetuin suomalainen valemedia. Sen on perustanut Ilja Janitskin vuonna 2014. Alkujaan sivusto toimi Espanjan Barcelonasta käsin, mutta Janitskin on toiminut myös Andorrasta käsin. Syy sivuston perustamiselle oli Janitskinin mukaan tuoda esille mm. Sanoman vääristelemiä ja vaientamia uutisaiheita.

MV-media, ja Ilja Janitskin mukaan lukien, ovat olleet syytettyinä lukuisista rikoksista. Tyypillisimmin ne koskevat tekijänoikeusrikoksia tai viharikoksia. Janitskin kopioi ilman lupaa niin tekstiä kuin kuviakin MV-median sivuille. Syytteitä on luettu myös kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, kunnianloukkauksesta (myös törkeä) ja laiton uhkaus. Lisäksi, koska MV-median sivuilla pyöri ulkomaalaisten uhkapelisivustojen mainoksia, Janitskin sai syytteet rahapelirikoksesta.

Tyyliltään MV-media on räväkkä eikä kovinkaan hienostunut. Tarkoituksena on todennäköisesti ollut karistaa vähänkin elitistinen assosiaatio.

Oikea Media

Oikea Media on uusimpia tulokkaita vastamedian markkinoille: sen perusti Jukka-Pekka Rahkonen 2017. Toisin kuin MV-media, Oikea Media on tyyliltään hillitympi ja asiallisempi. Se kuvailee itseään konservatiiviseksi oikeistolaismediaksi, joka pyrkii nostamaan esiin kyseiselle kohderyhmälle tärkeitä asioita ja poliitikkoja.

Oikea Media tuottaa myös uutislähetyksiä (Konservatiiviset uutiset), jotka lähetetään perjantaisin TV7:lta. Lisäksi sivustolla on blogi, johon kirjoittavat aktiivisesti laitaoikeiston aktivistit, perussuomalaiset (mm. Mauri Peltokangas, Laura Huhtasaari, Mika Niikko) sekä kristillisdemokraattien Tapio Puolimatka. Oikea Media mainostaa myös etusivullaan perussuomalaisten hallinnoimaa Suomen Perusta -ajatushautomoa.

Magneettimedia

Magneettimedia on MV-median kaltainen räväkkä julkaisu, jonka toimintaa johdetaan Pohjoinen perinne ry:stä käsin. Järjestö on linkittynyt Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen. Molempien toiminta kiellettiin oikeuden päätöksellä marraskuussa 2017.

Magneettimedia ilmestyi vuoden 2013 loppuun saakka paperisena, mutta siirtyi sittemmin verkkoon. Parhaimmillaan paperisen lehden levikki oli 366 500 kappaletta lähinnä Keski-Suomessa. Lehteä on jaettu myös yleisötapahtumissa vastarintaliikkeen aktiivien toimesta.

Johtuen Magneettimedian kytköksistä uusnatseihin sivusto on toistuvasti saanut syytöksiä mm. kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Vuonna 2012 juutalaisseurakunnat tekivät julkaisusta tutkintapyynnön sen antisemitistisestä sisällöstä johtuen. Lisäksi lehti julkaisee paljon pseudotieteellisiä artikkeleita, joissa kannustetaan uskomushoitoihin ja levitetään salaliittoteorioita. Vuonna 2014 kansanedustaja Jouko Jääskeläinen teki julkaisusta kirjallisen kysymyksen eduskunnassa, kun Magneettimedia julkaisi holokaustin kiistäviä kirjoituksia.

Julkaisun paperista versiota kustansi J. Kärkkäinen Oy. Tämä johti siihen, että Finlayson ilmoitti vuonna 2015 lopettavansa yhteistyön Kärkkäisen tavaratalojen kanssa johtuen Magneettimedian “vastenmielisestä” sisällöstä. Myös tavaratalon perustaja Juha Kärkkäinen on ollut syytettynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan vuonna 2013.

pursuitx-child