Kolmannet puolueet USA:n presidentinvaaleissa

Yhdysvalloissa on presidentinvaalit vuonna 2020 ja demokraateilla on ollut lievästi sanoen kova hinku päästä valtaan. Ylipäänsä amerikkalaiset jännittävät nyt kahta asiaa: haastaako joku republikaani Trumpin esivaaleissa ja kuka on demokraattien ehdokas. Demokraattien lisäksi myös muut puolueet haluavat nähdä ehdokkaansa vannomassa virkavalaansa.

Kaksipuoluejärjestelmä

Käytännössä Yhdysvalloissa on kaksipuoluejärjestelmä, jossa vain kaksi isoa puoluetta hallitsee päivän politiikkaa. Kaksipuoluejärjestelmä syntyy usein, kun maan vaalitapa on ns. “winner takes it all” eli vaalipiiristä voidaan valita vain yksi ehdokas. Näin ollen ihmiset äänestävät taktisesti sitä ison puolueen ehdokasta, jota he inhoavat vähemmän ennemmin kuin sitä, ketä he oikeasti arvojensa perusteella äänestäisivät. Mutta vain se, että demokraatit ja republikaanit ovat ainoat isot puolueet Yhdysvalloissa, ei tarkoita, etteikö siellä olisi muitakin. Puolueita on useampia ja tässä artikkelissa tutustutaan niihin kahteen, jotka saivat 2016 vaaleissa eniten ääniä.

Libertaaripuolue

Libertaaripuolue ajaa klassista liberalismia ja laissez-faire -mallia, jossa valtio ei juurikaan puutu yksityisten yritysten toimintaan. Puolue haluaa poistaa lailliset esteet aseiden hankintaa ajatellen ja puolustaa sateenkaari-ihmisten oikeuksia määritellä itsensä.

Liikemies Gary Johnsson oli puolueen ehdokas viime vaaleissa. Hän kuului vuoteen 2011 asti republikaaneihin ja toimi New Mexicon kuvernöörinä 1995-2003. Johnssonin kampanjoidessa hän halusi tehdä tuntuvia leikkauksia terveydenhuoltoon, kannatti vapaakauppaa ja halusi lakkauttaa opetusministeriön. Varapresidenttiehdokkaakseen hän nimesi Bill Weldin. Johnsson sai 3,28% kansan äänistä eli tuli kolmanneksi koko kisassa.

Vihreät

USA:n vihreät ajaa vihreän liikkeen mukaista politiikkaa ja on profiloitunut ekososialistiseksi ja kapitalismia vastustavaksi puolueeksi. Puolue on perustettu 2001 ja se kannattaa mm. verovaroin kustannettua terveydenhuoltoa ja kuolemanrangaistuksesta luopumista.

Viime vaaleissa puolueen presidenttiehdokas oli Jill Stein. Ammatiltaan hän on lääkäri, joka on ollut ehdokkaana osavaltionsa kuvernööriksi 2002 ja presidentiksi 2012. Vuoden 2016 kampanjassaan Steinin painopisteitä olivat köyhyyden poisto, maksuton koulutus ja Green New Deal, josta puolue on puhunut jo 2000-luvulla. Varapresidenttiehdokkaaksi nimettiin Ajamu Baraka. Stein sai yhteensä 1,07% kansan äänistä, mikä on puolueen paras tulos.

pursuitx-child