Kiinan sosiaalinen luottoluokitusjärjestelmä

Kiina ottaa vuonna 2020 käyttöön aivan uudenlaisen systeemin: sosiaalisen luottoluokitusjärjestelmän. Se pätee ihmisten lisäksi myös yrityksiin, jotka toimivat Kiinan markkinoilla. Systeemi on osa ns. massadataa (eng. big data).

Pilotointi

Kiina pilotoi järjestelmää jo vuonna 2010. Neljä vuotta myöhemmin alkoi virallisesti tihkua tietoa asian tiimoilta ja 2020 se on pakollinen kaikkialla Kiinassa. Luonnollisesti koko projekti on herättänyt arvostelua vaadittavan massavalvonnan takia. Se miten paljon mistäkin asiasta saa tai menettää pisteitä, on salaista tietoa.

Pisteytys

Sosiaalisessa luottoluokituksessa ihmiset saavat pisteitä, mikäli he esim. ostavat kotimaisia tuotteita. Korkealla pistesaldolla henkilö voi saada helpommin lainaa, parempia työtarjouksia ja nopeampaa palvelua virastoissa.

Pisteitä menettää jo esim. kävelemällä päin punaisia, jolloin julkiselle paikalle voi ilmaantua tekijän kuva häpeärangaistuksena. Lisäksi liikennesääntöjen uhmaaminen ja kielletyllä paikalla tupakoiminen laskevat luottoluokitusta. Kriitikoiden mukaan myös erilaisiin vähemmistöryhmiin (esim. uiguurit) kuuluminen laskee automaattisesti luottoluokitusta. Liian matalalla saldolla henkilö ei esim. voi saada lainaa, nopeaa internet-yhteyttä tai peräti viisumia. Myös maan sisäistä matkustamista voidaan rajoittaa ja Kiinan käytetyimmän nettideittipalvelu Baihen on huhuttu julkaisevan liian alhaisen pistesaldon.

Yritysten kohdalla luottoluokituksen odotetaan nousevan, mikäli maksaa veronsa kiltisti ja palkkaa kiinalaisia. Pisteet vähenevät oletetusti verotietojen pimittämisestä ja kiellettyjen tuotteiden levittämisestä. Liian alhaisesta pistesaldosta uskotaan tulevan Kiinan tärkein lyömäase ulkomaalaisia yrityksiä vastaan, mikäli kauppasota jatkuu Yhdysvaltojen kanssa.

pursuitx-child