Perussuomalaisten siirtyminen oikeasti äärioikealle

Perussuomalaiset ei halua virallisesti määritellä itseään äärioikeistolaiseksi, vaikka näin tekevät käytännössä kaikki politiikan asiantuntijat ja lähteet. Puolueella on myös pitkä historia yhteistyöstä äärioikeistolaisiksi ja fasistisiksikin määriteltyjen tahojen, ja muiden puolueiden, kanssa eikä sitä juuri ole pyritty peittelemään.

Vapaa Pohjola

Perussuomalaiset istuu Pohjoismaiden neuvostossa Vapaa Pohjola -ryhmässä. Siihen kuuluvat myös Ruotsidemokraatit, jolla on vyönsä alla monia vihan motivoimia kohuja sekä kytköksiä Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen. Ryhmään kuuluu myös Tanskan kansanpuolue: äärioikeistolaiseksi luokiteltu puolue, joka mm. käytti syyskuun 11. päivän terrori-iskuista otettuja kuvia vaalivideossaan vuonna 2007. Vapaa pohjola -ryhmää määrittelee ensisijaisesti nationalismi ja konservatiivinen maailmankuva.

Identiteetti ja Demokratia

Europarlamentissa puolue taasen istuu uudessa Identiteetti ja Demokratia -ryhmässä. Sitä olivat perustamassa Italian ja Ranskan äärioikeistolaiset puolueet Lega ja Rassemblement National. Ryhmä määrittelee itsensä nationalistiseksi ja konservatiiviseksi, ja sen jäsenistö vastustaa maahanmuuttoa ja EU:ta. Muita jäsenpuolueita ovat mm. Tanskan kansanpuolue ja Vaihtoehto Saksalle.

Yhä enemmän kohti äärioikeistoa

Yhteisönsä perusteella perussuomalaiset on siis vähintäänkin oikeistoon päin kallellaan, mutta Jussi Halla-ahon noustua puolueen johtoon perussuomalaiset on ottanut selkeästi äärioikeistolaisempia kantoja ja puheenjohtajansa mukaan terävöittänyt politiikkaansa. Moni puolueen uusista kansanedustajista on jo nyt päässyt lehtien otsikoihin tai poliisin tutkittavaksi kirjoittelujensa ja sanomisiensa myötä.

Välittömästi eduskuntavaalien 2019 jälkeen otettiin puheenaiheeksi eduskunnan uusi istumajärjestys. Siniset olivat tippuneet pois, mutta muuten ryhmät olivat säilyneet samanlaisina. Perussuomalaisten uudeksi paikaksi ehdotettiin salin oikeaa laitaa, jossa perinteisesti on istunut RKP. Perussuomalaiset vastusti alusta alkaen istumajärjestyksen muuttamista ja koki sen mustamaalaamiskampanjana. RKP:n sijoittuminen oikeaan laitaan on ollut historian valossa enemmän käytännön kuin ideologian sanelemaa: tulkit käänsivät lehtereistä käsin, mutta nykyteknologian avulla tämäkin ongelma on ratkaistu.

Toukokuun 2. päivä ilmoitettiin uudesta istumajärjestyksestä, ja että se astuu voimaan. Perussuomalaiset eivät olleet mielissään ja kommentoivat asiaa mediassa muutaman päivän ajan. Sen sijaan nyt, kun uusi istumajärjestys on ollut käytössä, se ei enää näytä haittaavan. Onko niin, että puolueelle istumapaikka on yhdentekevä nyt, mutta aiemmin sillä sai täyden mediahuomion. Populismissa tämä on keskeistä.

pursuitx-child